Osijek

Adresa: Šetalište K.F. Šepera 8c
Mob:
+ 385 (0)98 867 840
E-mail: drazen@hm-rentacar.hrOsijek, Hrvatska

Centar Slavonije, najveći grad u Istočnoj Hrvatskoj, smješten na desnoj obali Drave, Osijek je pravo urbano mjesto koje se neprestano razvija, a opet počiva na staroj tradiciji još iz doba Rimljana. Grad je industrijsko, upravno, sudsko i kulturno središte, a s druge strane, pun je zelenila jer se na njegovom području nalazi čak 17 parkova. Bez obzira kojim povodom dolazite u Osijek, preporučamo da izdvojite bar malo vremena za šetnju promenadom, zatim baroknom jezgrom grada, nekim od već spomenutih parkova, pored niza secesijskih kuća u blizini centra…

_DSC1790

Što posjetiti

Svakako bi prvu trebalo spomenuti baroknu jezgru grada, Tvrđu. Nju su, po uzoru na nizinske nizozemske utvrde, austrijske vlasti planski gradile početkom 18. stoljeća. U samom je središtu  Trg Sv. Trojstva, jedan od najstarijih osječkih trgova. Nastao je početkom 18. stoljeća s izgradnjom vojne tvrđave. Najstariji naziv trga bio je Vinski trg, zato što se vino dopremalo iz Baranje svake subote i srijede te se na trgu prodavalo vojnicima i gostioničarima. 1729. udovica generala Petraša, zapovjednika osječke tvrđave, podigla je zavjetni kip Sv. Trojstva koji je trebao čuvati grad od kuge. U Tvrđi je sada Muzej Slavonije te Arheološki muzej, sjedište Gradske uprave, nekoliko fakulteta i srednjih škola, dvije crkve (franjevačka i isusovačka), a noću je to mjesto izlazaka i druženja – najveća koncentracija kafića i noćnih klubova nalazi se baš u staroj jezgri Osijeka. Prije no što se uputite u Tvrđu, možete njome proći i virtualno te nešto više saznati o samoj njenoj povijesti i građevinama na linku http://tzosijek.com/360/tvrdja/naselje/_flashvr/

Gornji je grad urbano središte Osijeka, tamo se nalazi i glavni trg, Ante Starčevića, a najistaknutija je građevina crkva sv. Petra i Pavla, građena u neogotičkom stilu. U blizini je i neoklasicistička palača županije te Hrvatsko narodno kazalište. Prema centru vodi Europska avenija nanizana raskošnim secesijskim izdanjima. Možete ih vidjeti iz svih kuteva, kao i sam centar, na linku http://www.tzosijek.com/360/V360S_Project10.html

Osječka je promenada popularno šetalište pored Drave, a, ukoliko se umorite, možete sjesti na kavicu na neki od brojnih kafića koji su se upravo tamo smjestili, pojesti kolač ili sladoled u nekoj od slastičarnica ili pojesti nešto konkretnije u nekom od restorana na vodi ili u hotelu Osijek. U blizini su oba osječka kina, a uputite li se na suprotnu stranu Drave, možete obići zoološki vrt ili se okupati na gradskom kupalištu Copacabana. Drugi su bazeni smješteni u blizini Gradskog  vrta, osječkog nogometnog stadiona.

_DSC1163_DSC1202
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Promet

Do Osijeka odnedavno vodi i autocesta A5, takozvana Slavonika, koja Osijek spaja s mrežom autocesta u Hrvatskoj. Osim toga, ovaj se grad nalazi na međunarodnom koridoru koji vodi od Budimpešte preko Sarajeva pa do Ploča. U blizini je aerodrom Klisa, a dobra je povezanost autobusnim i željezničkim prometom. U gradu se sve više povećava broj biciklističkih staza, a, ako nemate svoj bicikl, mogu se unajmiti gradski.

Većim dijelom Osijeka ograničenje brzine je do 50 kilometara na sat, osim na nekim prometnicama gdje je i do 70. Parkiralište se u dobrom dijelu grada naplaćuje, a grad je podijeljen u tri parkirališne zone o kojima ovisi i cijena parkiranja. Parkiranje se može platiti putem automata na kovanice ili mobilnog telefona, a na znakovima je jasno istaknuto koja je zona parkiranja i kada se parkiranje naplaćuje.

Potrebno je pripaziti da se ne parkira preblizu pruge za tramvaj – tramvaj ne može zaobići automobil, stoga nerijetko nastanu prometni zastoji zbog prepreka na pruzi. No, odnedavno je i taj problem riješen – nepropisno parkirane automobile odvući će takozvani pauk, stoga se nemojte iznenaditi ako umjesto svog nepropisno parkiranog vozila naiđete na prazno parkirališno mjesto.

_DSC0600_DSC1806

 

 

 

 

 

 

 

Korisne informacije

Ukoliko se zagubite, možda vam od koristi bude karta Osijeka. http://www.tzosijek.info Na njoj su istaknute sve važnije institucije u gradu. Ukoliko zatrebate kupovinu, Osijek postaje pravi mali raj za to – na svakom su koraku trgovački centri, a trenutno ih se gradi još nekoliko. Osim na džep, pripazite i na komarce, posebice u ljetnim mjesecima – zbog blizine Drave i parka Kopački rit, ove krvopije, za koje se razmišlja da postanu jedan od simbola grada, pomalo zagorčavaju život svakom stanovniku i slučajnom prolazniku. Stoga, sredstva protiv komaraca svakako su nužna ako se planirate zaputiti u Osijek, kao i sredstva za sunčanje – osim morskih gradova i Knina, Osijek ljeti često bude jedan od najtoplijih gradova u Hrvatskoj.