Split aerodrom

Adresa : Cesta dr. Franje Tudjmana 97
Split airport - Resnik
Tel. : + 385 (0)99 219 3917
E-mail: milan@hm-rentacar.hr


Split
Nema Splita do Splita, kaže pjesma, a ako se zaputite na Jadran, Split je svakako neizbježno odredište, kao najveći grad u regiji, a drugi po veličini u Hrvatskoj. Osim toga, to je i druga po veličini hrvatska luka te treća na Mediteranu po broju putnika. Kao upravno središte županije, Splitu gravitiraju područje južne Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Stare tradicije, ali modernog duha, Split je grad mora, sunca, nogometa, glazbe, kulture…

Što posjetiti
Vuče podrijetlo još od doba antike, a gradnjom Dioklecijanove stvorena je današnja starovjekovna jezgra. Palača datira iz 4. stoljeća i jedinstven je primjer u svijetu, a pod zaštitom UNESCO-a je od 1979. godine. Danas se od palače mogu posjetiti zidine, četiri vrata – Zlatna (Porta Aurea), Srebrna (Porta Argentea), Željezna (Porta Ferrea) i Mjedena (Porta Aenea). Nekadašnji carev mauzolej danas je Katedrala Sv. Dujma, tu je i Jupiterov hram, sagrađen u vrijeme gradnje cijele palače, kasnije postaje krstionica sv. Ivana. Pred samim ulazom u hram se nalazi jedna od dvije sfinge donesena iz Egipta po naredbi cara Dioklecijana. Središnji trg je Peristil, a južno od njega je Vestibul.

Nezaobilazni su podrumi Dioklecijanove palače, natkriveni i dijelom podzemni prostor u južnom dijelu Staroga grada. To su nadsvođeni dvoranski prostori i hodnici između njih površine osmine čitave nekadašnje Palače. Više detalja o podrumima, a i vizualni pregled, možete vidjeti ovdje http://www.hulu-split.hr/str/podrumi.htm

Trg Republike iliti Prokurative trg je izgrađen u mediteranskom stilu, smješten je u središtu Splita, uz zapadne zidine Palače. Razna kulturna zbivanja događaju se baš na ovome mjestu, poput poznatog Splitskog festivala koji je ove godine napunio jubilarni pedeseti rođendan. Ne smijemo zaobići niti splitsku rivu, čija je obnova prije nekoliko godina izazvala kontroverze – dok ju neki smatraju izrazito lošim rješenjem, drugi su naprosto oduševljeni njenim novoobnovljenim izgledom.

Na samom ulazu u grad nalaze se ostaci antičke Salone, nekadašnjeg sjedišta rimske provincije Dalmacije i najvećeg arheološkog lokaliteta na istočnoj obali Jadrana. Ukoliko želite obići i okolicu, svakako se zaputite u Trogir, mjesto koje je upisano u UNESCO-ov registar Svjetske kulturne baštine. Sjeverno od Splita na putu za Sinj tvrđava je Klis čije zdanje na klisuri će vas prenijeti u vrijeme obrane ovih prostora od turske najezde, a njegovo zaleđe pruža mogućnosti uživanja u jahanju i raftingu niz brzace rijeke Cetine. Nemojte zaobići ni okolne otoke, poput Hvara, Brača, Visa – to su otoci bogate tradicije i divne prirode!

Promet
Do Splita se lako može doći autocestom A1 koja vodi od Zagreba, za 3.5 do 4 sata ili jadranskom magistralom od Rijeke za nekih 5 sati. Brodskim linijama Split je povezan s Rijekom, Dubrovnikom, otocima, ali i Italijom. Tu je i zračna luka koja povezuje Split sa Zagrebom i europskim metropolama. Do Splita se može i željeznicom u koju se može ukrcati i automobil!
Parkiranje se naplaćuje, a to je moguće obaviti i putem mobilnog telefona. Više informacija o cijenama parkiranja i lokacijama parkirališta provjerite ovdje http://www.promet-split.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=31 .

Korisne informacije
Ukoliko još niste bili u Splitu, svakako provjerite interaktivnu kartu grada http://www.visitsplit.com/split_hoteli.php s lokacijama hotela. Znamenitosti grada u panoramskoj verziji možete vidjeti ovdje http://www.visitsplit.com/16290/panorame-360/ , a što se događa u Splitu ovoga trenutka, provjerite putem web kamere http://www.dalmacija.net/site/home/webcam.htm . Ukoliko planirate obići gradske znamenitosti, ne bi bilo zgorega pribaviti Split Card, koja košta 5 eura, a ako ste u Splitu više od tri dana, dobijete ju besplatno. S karticom se može ostvariti popust na razne usluge, popust na ulaznice, hranu, izlete… Detaljan popis provjerite tu http://www.visitsplit.com/15145/split-card/